Ilość
owoców w jadłospisie diety cukrzycowej powinna być
ograniczona. Są one bowiem źródłem cukrów prostych, które szybko i gwałtownie
podnoszą glikemię. Ich zjedzenie z pewnością skończy się uczuciem głodu. Jednak
nie wszystkie owoce zawierają taką samą ilość cukru.
Wiele z nich
charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, np. arbuzy, truskawki,
wiśnie, grejpfruty. Ostrożność należy zachować w stosunku do jabłek i gruszek.
Z bananów, winogron, śliwek oraz suszonych owoców lepiej zrezygnować.
Warzywa- czy zawsze
są zdrowe?
Z
pewnością nie każdy wie, że warzywa także zawierają cukier. Ich pozycja w diecie
cukrzycowej jest różna, zależnie od zawartości węglowodanów. Diabetycy
mogą jeść w zasadzie bez ograniczeń: sałatę, szczypiorek, szpinak, ogórki,
brokuły, cebulę, kabaczek, kalafior, kalarepę, pomidor i paprykę. Z kolei do
warzyw takich jak: fasola, buraki, dynia, kapusta, marchew, czy groszek należy
podejść z większą ostrożnością. Nie trzeba ich całkowicie eliminować z diety,
wystarczy rozsądne ograniczenie. Natomiast inaczej wygląda kwestia ziemniaków,
z których warto po prostu zrezygnować. Ziemniaki dostarczają do naszej diety
dużo węglowodanów i mało błonnika pokarmowego. Nie są więc zalecane diabetykom.
Typy cukrzycy i ich
leczenie
Rodzaj
cukrzycy ma bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o dobór odpowiedniej diety
dla diabetyka. Z pewnością słyszeliśmy o głównych odmianach cukrzycy.
Typ 1 pojawia się u osób młodszych, często na podłożu immunologicznym. Pacjent
jest leczony insuliną. Typ 2 występuje raczej u dorosłych, predysponują
czynniki środowiskowe oraz genetyczne. Leczenie to zmiana stylu życia, przepisy diety cukrzycowej oraz
doustne leki obniżające glikemię. Istnieją także rzadziej spotykane rodzaje,
takie jak MODY czy LADA. Być może słyszeliśmy także o cukrzycy w ciąży.